Интервюта

Очи в очи с:
Посланика на Ирландия – г-н Джефри Кийтинг.

- Г-н Кийтинг, какво мислите за Вероника Герин и с какво е известна тя в Ирландия?

- Вероника Герин е една много смела жена, която рискува живота си, за да разкрие криминалните деяния на човек, свързан с престъпния свят в Дъблин. И в крайна сметка е убита заради това, че изпълнява дълга си - да бъде журналистка. В резултат на което ирландското правителство въвежда нови закони, с които да се справи с организираната престъпност и трябва да отбележа, че те наистина са много успешни.

- Има ли проблем с наркотиците в Ирландия?

- Да, той съществува от доста години и е голям. И като при другите общества, той е свързан предимно с по-бедните хора и градове.

-Какво мислите за България?

- Аз съм тук вече 3 години и много ми харесва. Това са 3 от най-щастливите ми години в живота и не искам да си тръгвам!

МОСНВ, гр. Благоевград:
Джулия Мътнешлиева, Х клас,
ЕГ „Акад. Людмил Стоянов”;
Борислава Иванова, Х клас,
ЕГ „Акад. Людмил Стоянов”;
Александър Петров, Х клас,
ЕГ „Акад. Людмил Стоянов”;
Илия Барусов, ХІІ клас;
ПГ по САГ „Васил Левски”


БТВ
Миролюба Бенатова - репортер

- Госпожице Бенатова, какво е мнението ви относно събитието, състояло се преди минути?

- Това, което се случи днес е много важно, защото ни напомня, че трябва да сме готови да дадем нещо повече, отколкото ни е удобно, напомня ни, че всъщност проблема с наркотиците не е просто клише, а е наистина много сериозен – от една страна за хората, които имат нужда от тях, а от друга страна за хората, които печелят от тях. Всички ние трябва да не го приемаме за нещо нормално и една такава жена като Вероника Герин ни напомня, че това наистина НЕ е нормално.

- А какво мислите за делото на Вероника Герин, за това, че е посветила живота и кариерата си на борбата с дилърите? Допускате ли, че то може да бъде забравено?

- Ами, надявам се да не бъде забравено и смятам, че докато е била жива тя не е мислела, че прави нещо нечувано или историческо. Тя просто е вършела работата си по най-добрия начин, така както всеки един от нас трябва да го прави. Във всекидневието си никой от нас не мисли, че върши нещо изключително. Да вършиш работата си по най-добрия начин и да бъдеш полезен на обществото – това е въпрос на чест, въпрос на ценностна система, въпрос на професионализъм. Иска ми се да има повече добри професионалисти като нея и не е задължително да бъдат журналисти, а просто хора, които са готови да си вършат работата, независимо от всичко, дори да са готови да платят висока цена за това.

- Мислите ли, че Вероника Герин има много последователи в България?

- Не, но определено бих желала в България да има повече хора, които да не приемат за нормални ненормалните неща. Бих желала да има повече хора, които носят борбения дух на Вероника Герин и желанието за промяна, повече хора на действието, които като нея не жалят сили и време за постигането на резултати в борбата с порочния свят на наркотиците.

- Като финал на нашето интервю, какво бихте пожелали на младите хора в Благоевград?

- Бих искала да пожелая на младежите от Благоевград да бъдат щастливи, но като бъдат себе си, да не търсят измамното щастие, да не търсят илюзията и измамния стимул, който носят наркотиците, защото ще намерят само огромна тъга, а след това рано или късно идва и смъртта.

МОСНВ, гр. Благоевград:
Мярия Шопова, Х клас,
ЕГ „Акад. Людмил Стоянов”;
Еванжелин Стоянова, Х клас,
ЕГ „Акад. Людмил Стоянов”;


Нова телевизия
Борислав Радославов – част от екипа на предаването “На чисто”

-Какво мислите за Вероника Герин и за този конкурс?

- Всички криминални журналисти, които искат да се занимават с разследваща журналистика, трябва много добре да се запознаят с нейната биография, защото ако не беше тя, то хора като Джон Гилигън, който е един от най-известните наркотрафиканти в света, щяха да си останат известни като обикновени "бизнесмени". Нейното житие и битие е достойно за уважение. Тя се е жертвала, което е нейния собствен избор, от който ние може само да се учим и да се възхищаваме на тази невероятна жена.

-Разкажете ни за Вашия проект за конкурса?

- Нашият общ проект между предаването "На чисто" (Нова телевизия) и вестник Банкер е една скрита камера, поставена в София. Разбрахме за няколко свърталища на наркомани, където се продаваше кокаин, хероин, амфетамини, екстази. Със скрита камера отидохме посред бял ден и общо взето показахме на обществото как посред бял ден може да си купиш дрога при условия, че половин час преди това бяхме в полицията, откъдето ни увериха, че такова нещо няма и не може да има.

- Как мислите, че журналистиката може да помогне за превенцията на наркоманията?

- Мога спокойно да кажа, че ако не са журналистите, проблемите няма да бъдат чути, а и конкретно за превенцията на наркоманията.

- Какво според вас трябва да направи правителството по този въпрос?

- Употребата на наркотици е като футболното хулиганство - каквито и мерки да се вземат никога няма да спре. Така или иначе въпросът е да няма корупция, да няма плащане на полицаи, прокурори, политици. От там нататък нещата вече ще се нормализират, но според мен това едва ли някога ще стане.

- Какво е вашето пожелание към младите хора в Благоевград?

- Да се забавляват, дори и да изпият по една бира е по-добре отколкото да се дрогират.

МОСНВ, гр. Благоевград:
Джулия Мътнешлиева, Х клас,
ЕГ „Акад. Людмил Стоянов”;
Александър Петров, Х клас,
ЕГ „Акад. Людмил Стоянов”


БНТ
Йордан Димитров - автор на филма «Махмуд» с продуцент Нидал Алгафари, режисьор
Владислав Кодев и останалата част от екипа – Магдалена Искрева, Радка Петрова.

- Какво мислите за Вероника Герин? Какъв е нейният принос към журналистиката според Вас?

- Определено, за Вероника Герин мога да говоря само с много високо чувство на възхищение. Тя е една смела жена. Има и филм за нея, който е много добър. Хора като нея са много важни и нужни и смятам, че ги има и в България. Дано не се стига до убийства и тук, надявам се да няма такива случаи, защото имаме много смели и добри журналисти.

- Разкажете ни малко повече за проекта Ви за конкурса?

- Това е един филм, по които работихме около шест месеца и включва един 10 годишен период от време, през който е проведено разследването. Много полицаи, прокурори, следователи са включени в него, много ресурси, арести. Става въпрос за кюрдска наркоорганизация и големи количества наркотик - над 100 кг наркотик са задържани в течение на тези години. След това босът Махмут Доджани е осъден, но за съжаление той успява да избяга и дори сега е на свобода и никой не знае къде е.

- Как допринася журналистиката за превенцията на наркоманията в България?

- Смятам, че допринася много, буди някакво гражданско чувство.

- Мислите ли, че българските закони трябва да се променят за да имат по-голяма ефективност срещу този проблем?

-Може би наказанието за тези хора, които разпространяват и продават дрога трябва да е много по-тежко.

- Какво е Вашето послание към младите хора в Благоевград?

-Сигурен съм, че младите хора тук сте още по-хубави и от града ви, а той е много красив. Вярваме във вас!

МОСНВ, гр. Благоевград:
Джулия Мътнешлиева, Х клас,
ЕГ „Акад. Людмил Стоянов”;
Александър Петров, Х клас,
ЕГ „Акад. Людмил Стоянов”;
Алекс Тънова, Х клас;
СОУИЧЕ „Климент Охридски”;
Десислава Поповска, VІ клас,
V СОУ „Георги Измирлиев”


Вестник “Вяра”.
Бетина Апостолова – кореспондент

- Какво мислите за Вероника Герин и нейната дейност?

- Тя е една смела ирландска журналистка, която плаща най-високата цена - с живота си, за това, че е имала дързостта да изобличи един от най-големите наркодилъри в Ирландия. След нейната смърт цялото общество се надига, започват да протестират и се приемат закони, които са строги и драстични по отношение на придобитите имоти от наркодилърите.

- Мислите ли, че в България трябва някой журналист да умре за да се променят законите?

- В България има закони, въпроса е да се прилагат строго и коректно спрямо наркоманите и наркорзпространителите.

- Разкажете ни повече за вашия проект за конкурса и вашата награда?

- Тази награда е един вид признание за моята ежедневна работа, която е свързана повече с отразяване дейността на Областния съвет по наркотични вещества, нещо, което е съвсем банално. Слава Богу, до момента не съм получавала заплахи от хора, които са свързани с дейностите, за които пиша – разпространяване на дрога.

- Как мислите, че журналистиката допринася за превенци на наркоманията в България?

- Нейната роля е основна, защото ние сме посредници за това, което извършват неправителствените организации и такива като Областния съвет по наркотични вещества и Младежкия общински съвет по наркотични вещества, така че ние просто запознаваме слушателите, читателите и зрителите с тази превантивна дейност.

- Какво ще пожелаете на младите хора в Благоевград?

- Ще им пожелая никога да не се изкушават да опитват наркотици, защото който е започнал трудно се отказва.

МОСНВ, гр. Благоевград:
Джулия Мътнешлиева, Х клас,
ЕГ „Акад. Людмил Стоянов”;
Александър Петров, Х клас,
ЕГ „Акад. Людмил Стоянов”

 

“Не й е било лесно да вземе решение. Тя трябвало да избира между: да запази достойнството си на жена, да бъде майка, да бъде добра журналистка. Вероника избрала третото, заради това, че ако беше избрала първото, щеше да спечели само тя, а ако беше избрала второто щеше да спечели само семейсвото й, а третия е най-добър, защото печели цял свят и по този начин би могла да постигне желанието си – никой да не взима наркотици. Това е моето разсъждение по въпроса за Вероника Герин.”

Гергана Маринова Лазарова, VІ клас,
СОУ “Неофит Рилскии”,
град Банско,
клуб “Щастливи без дрога”

“Била е достойна за професията си. Не мисля, че е нужно да умре някой, за да се предприемат някакви действия. Хубаво е, че Ирландия все пак е направила нещо, защото има и страни, който дори не биха направили това, което са направили те.”

Вили К. Юнчова VІ клас,
СОУ “Неофит Рилскии”,
град Банско,
клуб “Щастливи без дрога”

Вероника Герин – една прекрасна жена, една изключителна журналистка. Професията й е изисквала да бъде отдадена на обществото и тя точно това е направила. Ако беше избрала да бъде преди всичко майка никой нямаше да я обвини, защото няма нищо по-естествено от това да се посветиш на детето си. Но тя е предпочела професионалния дълг, защото и детето й ще израсте в същото общество, за което тя работи и ако то е по-добро, по-добър ще бъде и живота на детето й. Всеки човек се ражда с някаква мисия на този свят и явно такава е била нейната - да събуди човешката съвест, да промени законодателството в Ирландия, а от там и в света, за да се живее по-добре и достойно с цената на живота си. Нищо повече не можем да кажем освен: Не забравяйте Вероника Герин.

Младежки общински съвет по наркотични вещества,
град Благоевград