Пресата за конкурса

За пета поредна година Областният съвет по наркотични вещества в Благоевград връчи наградите за журналисти “Сърце и слово срещу наркотиците на името на Вероника Герин. Тя е една от най-известните ирландски журналисти, която разследва корупцията, включително и в църквата. Материалите й засягат бизнеса на Джон Гилиган, скромен собственик на школа по езда, който за две години е успял да спести 25 млн. британски лири от трафик на канабис. Заради разкритията си, Вероника Герин е застреляна с шест куршума. Името й остава като еталон в световната журналистика за професионалист, който не се отказва да продължи разследванията си, въпреки заплахите. Днес в Благоевград временно управляващият посолството на Ирландия г-жа Иймър Фрийл връчи отличия и награди на номинираните журналисти. За раздел “Електронни медии” наградата спечели Мариета Николаева от bTV Action. Нашата колега Весела Веселинова бе отличена с грамота в същата категория за системно и с активна гражданска позиция отразяване на проблемите с употребата на наркотици в България.

27 юни 2011 | Аргументи бг


Наградиха 30 колеги за “Сърце и слово срещу наркотиците”
СБЖ

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси.

Г-жа Иймър Фрийл връчи лично в Благоевград наградите и поздрави колегите Днес в зала № 5 на община Благоевград бяха наградени номинираните журналисти в конкурса “Сърце и слово срещу наркотиците” на името на ирландската журналистка Вероника Герин.

Наградите връчиха г-жа Иймър Фрийл – вр.и д. посланик на Ирландия, и Любен Милев – шеф на дирекция Нормативно-правно и информационно обслужване” в община Благоевград.

Наградите се присъждат в 3 категории: електронни медии, печатни издания и документално кино. Тази година за тях се бориха 28 журналисти.
Наградени с плакет и грамота в раздел електронни медии са “Код: Криминално” по bTV Action – за разследваща журналистика на проблемите, свързани с наркотици, трафик на хора, проституция и други.
В раздел печатни издания плакет и грамота получи Невяна Троянска за книгата “ ТИМ – отборът, който превзе България” В третата категория, документално кино не бяха връчени награди поради липса на номинации.
Наградите определи комисия с председател доц. д-р Соня Тотева – директор на Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм – Суходол, и членове: Цветанка Радоева – представител на сдружението на родители на зависими лица, Десислава Иванова – специалист в ПИЦ към ОбсНВ, и Галина Димитрова – зам. дир. на II ОУ “Димитър Благоев”, преподавателка по български език и литература.
Почетна грамота бе присъдена и на репортера на "Стандарт" Захари Белчев за системното и с активна гражданска позиция отразяване на проблемите с наркотиците, похвалиха се от вестника.
Конкурсът е в памет на ирландската журналистка, която на 26 юни 1996 г. е застреляна в колата си заради публикации срещу организираната престъпност и най-вече срещу наркомафията.
Днес бе прочетено специално писмо от майката на Вероника Герин, в което тя изказва признателност към Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград, организатор на конкурса.
Над 30 журналисти от електронни и печатни издания бяха наградени днес. Тази година се навършват 15 години от смъртта на журналистката и 5 години от създаването на конкурса в нейна памет.

27.06.2011 | Източник: blagoevgrad/e-79/


Наградиха журналисти в конкурса “Сърце и слово срещу наркотиците”

Днес в зала № 5 на община Благоевград бяха наградени номинираните журналисти в конкурса “Сърце и слово срещу наркотиците” на името на ирландската журналистка Вероника Герин. Наградите връчиха г-жа Иймър Фрийл – Вр.и д. Днес бяха наградени номинираните журналисти в конкурса на името на ирландската журналистка Вероника Герин

Днес в зала № 5 на община Благоевград бяха наградени номинираните журналисти в конкурса “Сърце и слово срещу наркотиците” на името на ирландската журналистка Вероника Герин. Наградите връчиха г-жа Иймър Фрийл – Вр.и д. Посланик на Република Ирландия

Автор BLAGOEVGRAD.EU на June 27, 2011 в Благоевград