Конкурс 2017 „Сърце и слово срещу наркотиците”

ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ

 

Голямата награда – плакет и грамота се присъжда на:

 1. ECAD  (Европейски градове  срещу наркотиците) – сайта им ecad.net - за цялостната работа и борба срещу наркотиците.

 

Останалите номинирани в този раздел получават грамота:

 1. Тихомир Игнатов – БНТ - „По света и у нас“  - за материалa му от 24.04.2016 г. в Репортерски поглед : „Сянката на наркотиците“.
 2. Мариета Димитрова - Blagoevgrad-news -  за статиите „Наркотиците-как да предпазим децата си от тях?“ и „Жената „търгуваща“ с живота на десетки деца почина. Най-възрастната наркодилърка в Благоевград – Зина е умряла.“
 3. Blagoevgrad-news - за предаванетo „Наркотиците - илюзии, страдания, престъпност“  и публикуваните статии „Говорете за наркотиците на децата си и никога не спирайте да ги обичате“, „Войната срещу наркотиците е война в името на децата ни.“
 4. Люба Момчилова - вестник „Доктор“, Агенция БЛИЦ - „Здраве“за интервюто ѝ с д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница от 1. юни 2016 г. - „Нова дрога може да убие от първия прием“;
 5. Йоанна ДимитроваOffnews - за материала  „Опасна мода се наблюдава сред родителите в социалните мрежи. Майки и бащи пишат, че подлагат децата си на глад и жажда с дни, за да „пречистят“ организма им от токсини“ от 24.08.2017 г.
 6. Пламен Сивов, Pravoslavie.bg- за статиите му: „В орбитата на лековерието: Алекс Орбито“ от 01.08.2017 г. и „Даваш 65 лева, ядеш слънце“ от 18.05.2012 г.

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ

 

Голямата награда – плакет и грамота се присъжда на:

 

 1. Алфонсо Сабела – съдия в Неапол, Италия - за книгите си „Ловец на мафиоти“ и „Заразената столица“, в които с документална точно пресъздава многобройните истории, свидетелства и спомени за своята работа. Едно непрекъснато надбягване с времето и …с куршумите на подгонените престъпници.
 2. Издателство ЕРА – за издадените книги на известния италиански магистрат Алфонсо Сабела, за популяризиране на борбата срещу наркотиците и изграждане на достойни модели за подражание сред младото поколение.

 

 

Останалите номинирани в този раздел получават грамота:

 

 1. Таня Кольовска – преводач на книгите на Алфонсо Сабела„Ловец на мафиоти“ и „Заразената столица“;
 2. Виктория Пенкова – вестник „Телеграф“, за интервюто си с инспектор Петьо Петков от сектор „Наркотици“ в СДРВ от 27.09.2017 г. „Хард синтетиката изгаря мозъка, марихуаната го полира, става като кола току-що излязла от шоурума.“;
 3. Вестник „Телеграф“ – за системно и реалистично отразяване на проблемите с наркотици, корупция, влиянието на организираната престъпност, престъпленията срещу деца чрез интернет;
 4. Вестник „Труд“ – за статията „Съдът на страната на сектите“ и за системно и реалистично отразяване на проблемите с наркотици, корупция, влиянието на организираната престъпност, престъпленията срещу деца чрез интернет
 5. Микаела Въжарова – сайт „Дебати БГ“ -  за статията „Терорът се издържа от дрога“ във вестник „Животът днес“ - едно интервю със Стефан Бакалов, началник на отдел „Разследване и разузнаване“ в митницата на Летище София и на специализирания отдел „Борба с наркотрафика“ от януари 2017 г.
 6. Любомира Николаева – вестник „24 часа“ - за статията „Илюзията, че наргилето е безвредно, е най-страшна“, интервю с проф. Коста Костов, началник на Клиниката по белодробни болести на ВМА, от 26.08.2017 г.
 7. Боян Димитров – вестник „Монитор“ - за изразената активна позиция срещу разпространението и употребата на дрога в туристическите курорти в статията „Планини от кокаин и море от плява“, от 27.10.2016 г.

 

ДОКУМЕНТАЛНО КИНО

 

Голямата награда – плакет и грамота се присъжда на:

 

1.      Валери Яков - БНТ2 - за филма „1014 Последната година на Самуил“ - документалният филм възкресява спомена за великия български цар и трагичните събития от този период. Филмът е от 2014 г.           

 

Останалите номинирани в този раздел получават грамота:

1. Красимир Кушев - БНТ-2 - сценарист на за филма „1014 Последната година на Самуил“.

2. Надя Обретенова и Николай Тодоров – БНТ,  за филма „Кой е срещу теб в мрежата?“ излъчен в рубриката на БНТ „В кадър“. Филмът акцентира на неетичното ползване на интернет и социалните мрежи, рисковете, с които се сблъскват децата в мрежата, и начините, по които се опитват да се справят с тях

3. Рубриката „В кадър“ на БНТ- за излъчени материали в подкрепа на борбата за разпространението на наркотици и опасни за младите хора зависимости и явления.

4. БНТ – за излъчени материали в подкрепа на борбата за разпространението на наркотици и опасни за младите хора зависимости и явления.

5. Ученици от СУ „П. К. Яворов“ гр. Чирпан с ръководител педагогическия съветник Валентина Костадинова.  – за документален филм „Яворови разкази от вчера и днес“ - учениците са доброволци към БМЧК:

 • Антоана Сребринова Йорданова – 11 в клас;
 • Русица Славова Петрова – 11 в клас;
 • Желязка Теодорова Тотева – 11 в клас;
 • Златина Минчева Танева – 11 в клас;
 • Росица Тодорова Тодорова – 11 клас;
 • Александра Красимирова  Костадинова – 12 б клас;
 • Деница Динева Динева – 12б клас;
 • Габриела Цветанова Димитрова – 12 б клас;
 • Цветелина Ивайлова Проданова – 12 б клас;
 • Мартина Стоянова Стойкова – 12 б клас;
 • Наталия Радостинова Манева – 12 в клас.

 

ИЗВЪНРЕДНА НАГРАДА ЗА ИЗРАЗЕНА ГРАЖДАНСКА И ПРОФЕСИОНАЛНА ПОЗИЦИЯ И ПОДПОМАГАНЕ НА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ РАЗСЛЕДВАНИЯ, СВЪРЗАНИ С РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО И УПОТРЕБАТА НА НАРКОТИЦИ – грамота получават:

 

 1. Проф. д-р Асен Дудов - национален консултант по Медицинска онкология и председател на Българското онкологично дружество – за становището му относно целесъобразността  и необходимостта от медицинска употреба на растението канабис и негови части и продукти при пациенти с онкологични заболявания.
 2. Д-р Цветеслава Гълъбова –  директор на Държавната психиатрична клиника „Св. Йоан Рилски“ в Нови Искър - за активната ѝ работа и  поредицата от статии за психическото здраве и влиянието на наркотиците върху него.
 3. Проф. Коста Костов – началник на Клиниката по белодробни болести на ВМАза цялостната му дейност и статиите за вредата от употребата на наргилета.
 4. Ивайло Златанов -  РУО Благоевград – за активната подкрепа и съдействие по превенцията на наркоманиите и други зависимости в подкрепа на обучението и израстването на здрави и активни личности.
 5. Д-р Десислава Панайотова - директор на Център за религиозни изследвания и консултации при храм „Св. св. Кирил и Методий“ и главен редактор на Официалния сайт на БПЦ-Българска Патриаршия - за активната позиция срещу психологични и други зависимости и защита на обществото от пагубни влияния.